Vissza az archivumba

2007


A vajdasági könyvtárosok látogatásának programja

2007. április 13-15.

 

Ápr. 13., péntek

14 óra: Érkezés Pannonhalmára: a világörökség részét képező, több mint ezer esztendeje alapított Bencés Főapátság épületegyüttesének és a monostorhoz tartozó, jelentős kódexeket, ősnyomtatványokat őrző, 200 ezer kötetet meghaladó állományú, klasszicista könyvtár (éremgyűjteménnyel, képtárral stb.) megtekintése.

Ásványi Ilona, a könyvtár igazgatóhelyettese kalauzolja a csoportot.

16 óra: Indulás Győrbe.

17 óra: Vendégeink köszöntése a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban (Győr, Herman Ottó u. 22.)

18 óra: A szállás elfoglalása a Kossuth Zsuzsa Kollégiumban (Győr, Szent Imre u. 26-28.)

19 óra: Vacsora a közeli Erzsébet-étteremben (Győr, Erzsébet liget 1.)

 

Ápr. 14., szombat

7:30 óra: Reggeli a Kölcsey-iskola éttermében (Győr, Szent Imre u. 33.)

9 óra: Látogatás a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban, az első formájában 1030 körül épült, majd többször átépített bazilika (benne a magyar ötvösművészet legértékesebbnek tartott, középkori remeke, Szent László király hermája) megtekintése a Káptalan-dombon.

10:30 óra: Szabadprogram, vásárlási lehetőség a Belvárosban.

12 óra: Találkozás a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban. Rövid ismerkedés a könyvtár munkájával, erőgyűjtés a délutáni programhoz (pogácsa, frissítő, kávé).

14 óra: Indulás autóbusszal Lébénybe.

14:30 óra: Az Árpád-kori apátsági templom és a falumúzeum megtekintése, rövid betérő a községi könyvtárba.

16 óra: Utazás a Szigetközön keresztül, útközben megálló Héderváron.

16:30 óra: Ismerkedés a Héderváry-kastéllyal (legrégibb része a XII-XIII. sz.-ból ránk maradt hatszögletű lakótorony), séta a kastély-kertben, majd a Boldogasszony-kápolna (temetőkápolna) meglátogatása.

17:30 óra: Indulás Ásványráróra, közben séta az Öreg-Duna partján.

19 óra: Tájjellegű vacsora Ásványrárón, majd visszautazás a szálláshelyre.

 

 

Ápr. 15., vasárnap

7 óra: Reggeli, mint előző nap.

8 óra: Városnézés Győrben dr. Horváth József megyei könyvtárigazgató vezetésével.

10 óra: Hazautazás.
Kedves Tagtársak!

 

A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete 2006. december 12-én beszámoló és vezetőségválasztó közgyűlést tartott. A megválasztott vezetőség tagjai: Szabó Judit elnök, Ferenczi Vera, Gyurics Zoltánné, Orbánné Kalmár Judit, Ormosi Anikó, Sándor Viktória vezetőségi tagok. Az ellenőrző bizottság tagjai: Berente Erika, Ludvigné Üveges Judit, Nagy Mária. A megválasztott vezetőség tagjai Ferenczi Verát választották meg titkárnak, az ellenőrző bizottság tagjai pedig Nagy Máriát elnöknek. A tisztségviselők nevében köszönjük a tagság megtisztelő bizalmát, igyekszünk ennek megfelelni.

Az idei esztendőtől szeretnénk az egyesületi kommunikáció színterévé az egyesület honlapját tenni, erre a megnövekedett postai költségek is sarkallanak bennünket. Az egyesület honlapja az egyesület székhelyének, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárnak a honlapján érhető el, a KKKE menüponton keresztül, vagy a www.kkmk.hu/kkke címen. Szeretnénk elérni, hogy az egyesület honlapja élő legyen, azaz naprakész információkat tartalmazzon, hogy az internetes hozzáféréssel rendelkező tagjaink a honlapunkon keresztül tudják folyamatosan nyomon követni az egyesületi információkat: programokat, híreket, tagjaink névsorát és elérhetőségét, nyomtatványokat stb. Kérjük is, hogy folyamatosan tájékozódjanak a honlapon, kérdéseiket, észrevételeiket jelezzék! Kérünk mindenkit, aki e-mail címmel rendelkezik, jelezze azt a tagdíjbefizetéskor, mert ezentúl annak csak elektronikus úton juttatjuk el az egyesületi híreket.

A 2007-es esztendő tervezett egyesületi programjai a következőek:

ð Március 20-án az MKE-vel és a Csongrád megyei szervezettel közösen tervezünk egy szakmai napot az információszolgáltatás új kihívásainak, megváltozott követelményeinek áttekintése témában.

ð Április 12-15. A budapesti könyvfesztivál időpontja, egyben a Fitz-díj átadásának időpontja is.

ð Április 13-15-én a határontúli könyvtáros kollégákat látjuk vendégül. Terveink szerint programjuk a következő: látogatás a győri városi könyvtárban és a megyei könyvtárban, ahol a vajdasági könyvtárak is bemutatkoznak; az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, valamint a pannonhalmi Bencés Apátság és Könyvtár megtekintése.

ð Május 18-án Pozsonyba szervezünk kirándulást, amelynek programja az Egyetemi Könyvtár meglátogatása, közös ebéd (saját költségen!), valamint a város nevezetességeinek megtekintése. Részvételi díj: egyesületi tagoknak: 1000,- Ft; nem egyesületi tagoknak: 1400,- Ft. Jelentkezési határidő: 2007. március 30. Jelentkezni Ferenczi Veránál, a megyei könyvtár módszertani osztályán (96-328-331) lehet. Az utazás költségét a buszon kell fizetni.

ð Július 12-14-én lesz az idei vándorgyűlés Szegeden, amelynek témája: Partnerek: versenyképes ország, versenyképes könyvtáros.

ð Szeptember 4 és 8 között 5 napos szakmai kirándulást szervezünk Szlovéniába. A részletes programról és az utazással kapcsolatos tudnivalókról később tájékoztatjuk a kollégákat, amelynek útvonala: Bledi-tó és vár, Ljubljana (látogatás a Nemzeti Könyvtárba), Isonzó völgye, Bohinji tó, Postojnai cseppkőbarlang, Trieszt (Miramare kastély) és Maribor. A jelentkezésnél előnyt élveznek az egyesületi tagok, de családtagok és ismerősök érdeklődését is szívesen vesszük. Túljelentkezés esetén a jelentkezés sorrendjét vesszük figyelembe. Irányár: egyesületi tagoknak: 50.000,-Ft; nem egyesületi tagoknak:54.000.- Ft (útiköltség, szállás, reggeli), plusz-mínusz egy-két ezer forint. A belépők tervezett költsége: kb. 50 Euro. Jelentkezési határidő: 2007. március 20. Jelentkezni Ferenczi Veránál, a megyei könyvtár módszertani osztályán (96-328-331) lehet. Az utazási költség első részletét - 20.000 Ft-ot - szintén nála lehet befizetni személyesen március 26-27-28-án 8-10 óráig.

ð Ősszel Kulturális vidékfejlesztés és a könyvtár. Változó szerepek, új lehetőségek címmel 2 napos továbbképzést szervezünk. Időpontja: szeptember 25. és október 2. Utóbbi nap egyben a könyvtári hét szakmai napja is.

ð A könyvtári hét szakmai kirándulása október 5-én lesz. Úticél: Budapest, az OPKM megtekintése, majd, az Esterházy-kincsek: Öt évszázad műalkotásai a herceg Esterházyak kincstárából című kiállítás megtekintése az Iparművészeti Múzeumban.

Az új év kezdete egyben a tagdíjfizetés ideje is.

A KKKE tagdíjának mértéke:

  • Aktív dolgozóknak 3000,-Ft,

  • Nyugdíjasoknak, tiszteletdíjas könyvtárosoknak, gyeden, gyesen lévőknek: 1000,-Ft.

Aki a KKKE-be új tagként kíván belépni, a Regisztrációs adatlapot szíveskedjék kitölteni!

Ha valaki emellett az MKE-nek is tagja kíván lenni, be kell fizetnie aktív dolgozó esetében 1000,-Ft nyugdíjas esetében 500,-Ft MKE tagdíjat is. Tehát az aktív dolgozók ebben az esetben összesen 4000,-Ft-ot, a nyugdíjasok stb. 1500,-Ft-ot fizetnek. Ezek a tagtársak, kérjük, hogy töltsék ki az alábbi nyilatkozatok közül a megfelelőt:

- a 2007-ben belépő új tagok a Magyar Könyvtárosok Egyesülete - belépési nyilatkozat egyéni tagok számára c. nyomtatványt,

- a folyamatos tagsággal rendelkezők a Magyar Könyvtárosok Egyesülete - adatközlő, adatmódosító lap egyéni tagok számára c. nyomtatványt.

Aki további szakmai szervezetbe (Könyvtárostanárok Egyesülete, Közkönyvtári Egylet stb.) is szeretné regisztráltatni magát, kérjük jelölje be a kívánt szervezetet a Mely szervezetbe kéri a regisztrálást? c. rész megfelelő rubrikájába. A regisztrációs szándékot a bejelölt szakmai szervezetnek továbbítjuk, mely szervezet külön értesítést küld a tenni- és tudnivalókról, illetve az adott szervezetet megillető regisztrációs díj befizetésének módjáról.

Kérjük a tagtársakat, hogy akinek az adataiban a korábbiakhoz képest változás történt, az a tagdíjbefizetés során jelezze azt. A tagnyilvántartáshoz, a tagdíjfizetéshez szükséges nyomtatványok letölthetők az egyesület honlapjáról.

A tagdíj befizetésének határideje: 2007. március 14. Kérjük a kollégákat, hogy a megadott határidőre legyenek tekintettel!

Az összeg elküldhető postautalványon a KKKE címére (9021 Győr, Baross G. u. 4.), ez esetben írják a közlemény rovatba: KKKE tagdíj. A tagdíj személyesen is befizethető Ferenczi Veránál a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban március 12. és 14. között a Módszertani osztályon 8 és 11 óra között. Csoportos befizetés esetén kérjük a mellékelt tagdíjbefizetési jegyzéken a tagok nevét és a befizetett tagdíj összegét tételesen felsorolni. Kérjük, hogy aki a tagdíjbefizetésről számlát kér, azt időben jelezze!

Rendezvényeinkre mindenkit szeretettel várunk, s reméljük új tagokat is köszönthetünk sorainkban!

 

Győr, 2007. február 22.


Szívélyes üdvözlettel:

 

Szabó Judit elnök
Ferenczi Vera titkár

 

© 2005-2022 Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete, Győr