Meghívó


Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér és a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete az Országos Könyvtári Napok alkalmából A könyvtár jövője - a 2020-as évek könyvtára címmel szakmai napot tart a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Könyvtárában (Győr, Baross G. út 4.).

Időpont: 2021. október 5. (kedd) 10.00 – 13.00 óra

Helyszín: Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Könyvtár - Rendezvényterem

Program:
10.00 – Köszöntő

10.05 - 10.45 - A tervezett Könyvtári stratégia a 2020-as évekre Előadó: Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója

10.45 -11.25 - Regionális könyvtárak feladatai és várható szerepe a könyvtári stratégia megvalósításában
Előadó: Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója

11.25-11.40 - Kérdések, javaslatok, észrevételek az előadásokhoz kapcsolódóan

11.40 - 12.10 - Győr városmonográfia munkálatairól
Előadó: Dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese

12.10 - A 2020-as év Kisalföldi Könyvtáros-díj átadása

12.30 - Ebéd

A szakmai napon való részvétel előzetes regisztrációhoz és védettségi igazolványhoz kötött.
Regisztrálni lehet ezen az űrlapon, valamint Polczer Adél KKKE titkárnál, elérhetőségei: tel: 96/516-676; e-mail: padel@gyorikonyvtar.hu.

Regisztrációs határidő: 10.01. (péntek) 10.00 óra

Fakultatív program:
14.00 – Arrabona: Egy város emlékezete metszeteken és képeken c., a Győri Egyházmegye és az Országos Széchényi Könyvtár közös szervezésű kiállításának csoportos megtekintése a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban

Minden tagtársunkat és kollégát szeretettel hívunk és várunk!
2021.09.29.

Felhívás a Kisalföldi Könyvtáros-díj jelölésére


A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete 2021. évben ötödik alkalommal szeretné egy helyi könyvtáros kolléga munkáját „Kisalföldi Könyvtáros-díjjal” elismerni.
Az elismerésre jelölhető olyan kiemelkedő munkát végző könyvtári dolgozó vagy nyugdíjas kolléga, aki
 • pályája során folyamatosan kiváló szakmai teljesítményt nyújtott,
 • emberi, illetve munkatársi vagy vezetői magatartása példamutató,
 • munkaköri feladatainak magas színvonalú ellátása során a könyvtár használóit szolgálva, valamint a munkahelyi közössége érdekeit szem előtt tartva jár el,
 • munkája során életpályájával kifejezte elkötelezettségét a könyvtárosi élethivatás mellett
 • aktív éveiben Győr-Moson-Sopron megyében dolgozott/dolgozik legalább öt évet
 • a Kisalföldi Könyvtárak és Könyvtárosok Egyesületének tagja vagy korábban legalább 10 évig tagja volt.

 • Jelöltet állíthat:
 • könyvtár, közművelődési intézmény, köznevelési intézmény vagy oktatási szervezet vezetője (vagy vezető-helyettese) vagy civil szervezet vezetője (vezető-helyettese) vagy
 • az egyesület bármely tagja.

 • Az elismerésre való jelölést írásban a mellékelt Felterjesztési űrlapon lehet megtenni, a javaslatnak tartalmaznia kell a jelölt személyi adatait, a javaslatot megalapozó szakmai munka, tevékenység, szakmai életút bemutatását, méltatását (max. 6000 karakter).
  A jelöléseket 2021. október 25-ig várjuk e-mail-ben a kisalfoldi.konyvtaros@gmail.com címre vagy postán a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete címére (9021 Győr, Baross G. u. 4.)
  A díjat 5 fős testület fogja odaítélni, melynek tagjait a díjra nem lehet jelölni. A testület tagjait az egyesület közgyűlése választotta meg, valamint a vezetőség delegálta, a tagok:
  Berente Erika ; Figula Anikó ; Gyurics Zoltánné ; Magdics Erika ; Ormosi Anikó
  A díjat ünnepélyes keretek között szeretnénk átadni, lehetőség szerint decemberben a járványügyi helyzet függvényében.
  2021.09.27.

  Országos szakmai elismerések egyesületünk tagjainak


  A Magyar Könyvtárosok Egyesülete.2021 júliusában tartott 52. Vándorgyűlésén egyesületünk három jeles könyvtári szakembere, dr. Sándor Viktória és Winkler Csabáné a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Egyesületi Munkáért Emlékérmet kapták meg, valamint Farkas Renáta a Kovács Máté Alapítvány által felajánlott Az év fiatal könyvtárosa díj különdíját érdemelte ki. Díjzápor győri szakembereknek a könyvtáros vándorgyűlésen címmel olvasható Berente Erika bővebb írása a díjazottakról a Győri Szalonban.
  2021.07.30.

  Kerékpártúra beszámoló


  A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete is csatlakozott a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Országos Széchényi Könyvtár és a Pest Megyei Könyvtáros Szervezet 52 km-es Tekerjünk együtt közös utakon kerékpártúra akciójához az 52. Vándorgyűlés alkalmából, és kerékpártúrát szervezett Győr és Pannonhalma között. Vállalkozó szellemű, a nyári forróságtól sem visszariadó, bringa kedvelő kis csapatunk emlékezetes egynapos túrát tett a vadonatúj kerékpárúton Győrből indulva Nyúl és Écs községet érintve Pannonhalmáig. Csatlakozott hozzánk néhány tagtársunk autóval érkezve, így biztosítva a kerékpárosok számára az autós segítő kísérést.
  Az MKE által biztosított egyen pólókban, a pannonhalmi apátságban töltöttük szabadidős programunkat.
  Az apátsági könyvtárban nagy szeretettel várt bennünket Ásványi Ilona, akinek élményszámba menő és szakszerű vezetésének köszönhetően nemcsak a könyvtárat tekintettük meg, hanem az apátság jelentősebb látványosságait és a bazilikát is. A szakrális élmények után a délutánt a természetben töltöttük. A levendulaillatú gyógynövénykertben a lepárló üzemben láthattuk a levendulával való foglalatoskodás egyes fázisait.
  Látogatást tettünk a nyáron átadott Illatmúzeumban, Magyarország első ilyen jellegű múzeumában interaktív tárlatvezetés alatt ismerkedhetünk meg a gyógynövénykertben termesztett öt fő növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, gyógyászatban és a kozmetikai iparban való felhasználhatóságával.
  Az illatélmények után kulináris élményekben is volt részünk, belekóstolhattunk az apátsági csokikba, valamint az új gyorsétkezdében street foodos ételek közül választhattunk. Délután elsétáltunk a Millenniumi emlékművet és a Boldogasszony kápolnát érintve a Boldog Mór kilátóig, és Lombkorona sétányig. A lombkorona sétány halat – mint keresztény szimbólumot – formázó fából és fémből készült létesítmény, kilátópontként is működik.
  A bringás visszaút a pannonhalmi várból leereszkedve már könnyen teljesíthető távnak bizonyult Győrig. Közös úton tekertünk, mi könyvtárosok Győrtől Pannonhalmáig és vissza, megerősítve a közösségi összetartozás érzését. Emellett valamennyiünknek testi, lelki és szellemi táplálékot is jelentett a túranap.
  2021.07.07.

  Tagdíjfizetéssel kapcsolatos információk


  A KKKE tagdíj összege: aktív dolgozóknak 3000,- Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak, gyeden, gyesen lévőknek 1000,- Ft, aki MKE tag is szeretne lenni, további 1000,- Ft-ot kell fizetnie. Az új tagkártya előállítási díja: 500,- Ft. Az MKE további szekcióba történő regisztrációt és tagdíjfizetést a tagok önállóan intézik. A Könyvtárostanárok Egyesületének tagjai, ha először a KTE-nek fizetnek tagdíjat, a KKKE tagdíja 1500,- Ft.
  A veszélyhelyzetre tekintettel a tagdíjak befizetésének határideje: 2021. március 7.
  A tagdíjak teljesítése történhet átutalással a Duna Takarék Bank Zrt.-ben vezetett számlára, számlaszám: 58600283-11095275, kérjük a közlemény rovatba feltüntetni „KKKE tagdíj”, csoportos átutalás esetén kérjük feltüntetni a személyek nevét, és a személyekhez tartozó összegeket is. A pandémiás helyzetre való tekintettel kérjük, aki teheti ezt a módját válassza a befizetésnek.
  Aki személyesen szeretné befizetni a tagdíjat 2021. február 23-án, kedden 9-18 óra között megteheti a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárában, (Győr, Hermann O. u. 22., tel: 96/516-676) Polczer Adélnál, ha nem alkalmas a fenti időpont akkor előzetes egyeztetés alapján ugyanitt. (Mivel a könyvtár hivatalosan zárva tart, kérjük a bejárati ajtónál csengessenek.)
  Ha a befizetéssel vagy a tagdíj összegének számításával kapcsolatban probléma adódna, kérjük, jelezzék Polczer Adél titkárnak.
  Kérjük a tagtársakat, hogy akinek az adataiban változás történt, azt jelezze padel@gyorikonyvtar.hu vagy a viki.sandor@gmail.com e-mail címek valamelyikére. A tagnyilvántartáshoz, a tagdíjfizetéshez szükséges nyomtatványok letölthetők az egyesület honlapjáról, a http://kkke.gyorikonyvtar.hu/?lap=nyomtatvanyok címről.
  Programjainkra szeretettel várunk minden érdeklődőt!
  2021.02.05.
  © 2005-2022 Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete, Győr